Райна Кабаиванска ще изпрати Павароти с Ave Maria
Райна Кабаиванска ще изпрати Павароти с Ave Maria / снимка: БГНЕС
Райна Кабаиванска ще изпрати големия италиански глас Павароти с Ave Maria по време на траурната церемония в катедралата на Модена. Със своя приятел ще се сбогува и Андреа Бочели с Ave Verum от Моцарт.

Репетициите ще бъдат в катедралния храм тази вечер, след като църквата бъде затворена за посетители. На церемонията ще присъства и президента на Италианската Република Неаполитано. Хора от всички краища на света се събират в града, за да се преклонят пред Лучано Павароти. Над небето на Модена самолети ще развеят италианския трикольор – в знак на признателност за големия принос на тенора. Театро Комунале в Модена вече ще носи неговото име.

Повече от 40 години Райна Кабаиванска, Мирела Френи, Лучано Павароти и Николай Гяуров живеят заедно в Модена. През 2005 година Кабаиванска, Френи и Павароти основаха академия за оперно изкуство в Модена, в която преподаваха заедно. В церемонията ще участва хорът “Росини”, в който Павароти започва да пее за първи път. В последствие участие ще вземе и флейтистът Андреа Гриминели.

По време на погребението е възможно да се представят и звезди от попмузиката – най-споменаваното име е това на Боно от U2. На входа на катедралата е разположена същата снимка на Павароти, която е и в неговия уебсайт – едно широко усмихнато лице и отдолу една фраза – “Ще се възнесеш, ще полетиш върху крилете на орела, ще достигнеш зората, ще заблестиш като слънцето и така в неговите ръце ще заживееш.”