Радован Караджич оправда мисия на холандските войници в Сребреница
Радован Караджич оправда мисия на холандските войници в Сребреница / cнимкa: БГНЕС

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич, който се намира в Хагския затвор по обвинения за геноцид и престъпления срещу човечеството, оправда мисията на холандските войници в Сребреница през 1995 г. в интервю за холандската агенция ANP.

Той каза, че те са направили максималното като се има предвид тежките обстоятелства и това, че немалобройния холандски батальон не е имал нито войнишки ресурси, нито политически мандат да реши проблемите. Според Караджич било необходимо силите на босненските сърби да нападнат Сребреница, защото сръбските села са били прицел на атаки от мюсюлманските анклави. „Мюсюлманите убиха стотици цивилни лица и след това се оттеглиха на сигурно място",твърди Караджич.

Холандската агенция напомня, че сръбските сили превзеха Сребреница на 11 юли 1995 г. и след това, според Хагския трибунал са убили повече от 7000 мюсюлмани.

Радован Караджич обяснява в интервюто, че трагичните убийства, които са последвали след това, не са били нито предвидени, нито планирани. Отговорите на Караджич са били дадени в писмена форма, но не са били цензурирани, а той е настоявал да говори само за ролята на холандският батальон, а не да отговаря на въпроси, свързани с войната и масовите гробове в Босна.