Радован Караджич: Направих всичко, за да избегна войната
Радован Караджич: Направих всичко, за да избегна войната / снимка: Reuters

Лидерът на босненските сърби Радован Караджич, който е главен обвиняем за клането в Сребреница от юли 1995 година и за продължилата месеци обсада на Сараево, твърди, че е направил всичко възможно, за да "избегне войната".

Не трябва да бъда обвиняван, а да бъда възнаграден за всички добри дела, които съм направил. Направих всичко възможно, за да предотвратя войната и да облекча човешкото страдание. Това заяви Караджич със спокоен глас, докато представяше своята защита.

Лидерът на босненските сърби се защитава по 10 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войните от 90-те години на миналия век. Той не се признава за виновен по обвиненията, включително за масовите убийства, извършени от войските на босненските сърби в Сребреница през юли 1995 година.

Полицията арестува Караджич през 2008 година в автобус в Белград, след като той се укрива почти 13 години, припомня БГНЕС. 67-годишният Караджич се изправи пред Трибунала в Хага през октомври 2009 година. Единственото обвинение в геноцид срещу него е свързано със смъртта на повече от 8000 босненски мюсюлмани в Сребреница през 1995 година.

Караджич е съден и за 44-месечната обсада на Сараево, при която загинаха над 12 000 цивилни. На съдебното заседание, което вече започна, той произнася дълга лична защита. Очаква се да извика като първи свидетел Андрей Демуренко, руснак, който беше главнокомандващ на мироопазващите сили на ООН в Сараево през 1995 година.