Радован Караджич
Радован Караджич / netinfo
Радован Караджич е роден на 19 юни 1945 година в Черна гора. Завършва медицинския факултет в Сараево, специализира невропсихиатрия. Следва и в САЩ. След дипломирането си работи в държавна болница в Сараево.

През 1987 г. Радован Караджич е арестуван, тъй като е обвинен за злоупотреби. След 11 месеца в затвора е оневинен.

През 1990 година помага за основаването на Сръбската демократическа партия в Босна и става неин председател. Две години по-късно, след като Босна е призната за независима държава, Караджич провъзгласява създаването на независима Сръбска република в Босна и Херцеговина (след това преименувана на Република Сръбска) със столица Пале. Неин президент става Караджич и остава на този пост до 1996 година.

По време на войната в Босна и Херцеговина Крадажич заедно с генерал Ратко Младич се смятат за лидери на босненските сърби и са близки до бившия сръбски президент Слободан Милошевич. Хората на Караджич, подкрепяни от Милошевич, организират и ръководят сърбите по време на войната в битките срещу бошняци и хървати в най-кървавата война в Европа след 1945 година.

След Дейтънското споразумение, което слага край на войната в края на 1995 година, Караджич започва да се крие. Отстъпва поста на президент на Република Сръбска и председател на Сръбската демократическа партия в Босна и Херцеговина.

Караджич заедно с Младич е обвинен от Трибунала в Хага за извършване на престъпления: обсадата на Сараево от сърбите, която продължава 43 месеца; използването на 284 миротворци на ООН като жив щит през 1995 година. Най-кървавото престъпление, за което Караджич е обвинен, е клането в Сребреница, където през 1995 година са убити 7500 мюсюлмани, мъже и момчета.

След като 13 години се укрива, бившият лидер на босненските сърби, един от най-търсените хора в света, бе арестуван вечерта на 21 юли 2008 година.