Радиоактивна вода изтече от АЕЦ Фукушима
Радиоактивна вода изтече от АЕЦ Фукушима / снимка: Reuters

Над 100 тона радиоактивна вода е изтекла от японската централа АЕЦ "Фукушима-1", съобщават местни медии, цитирани от РИА Новости.

Радиоактивната вода е съхранявана в подземен резервоар. Тази нощ ТЕПКО, оператор на японската АЕЦ, съобщи за евентуален теч, без да посочва точно количество.

Днес изтичането бе потвърдено. Взети са мерки по изпомпването на водата в друг резервоар, но това ще продължи около 5-6 дни, уточнява агенцията. Повреденият резервоар е на около 800 метра от океана, но от ТЕПКО увериха, че радиоактивната вода не е стигнала дотам, допълва ИТАР-ТАСС.

Поради силно земетресение и цунами през 2011 година охладителните системи на реакторите в АЕЦ „Фукушима-1" спряха и горивото се разтопи. Ситуацията бе стабилизирана и дейността за ликвидиране на последиците от аварията продължава, напомня РИА Новости.

На 11 март силно земетресение разлюля Япония. То беше последвано от опустошително цунами. Природното бедствие отне живота на над 18 500 души и предизвика най-тежката след Чернобилската авария в атомна централа.

След аварията в АЕЦ „Фукушима" властите спряха всичките 54 реактора, а кабинетът реши да преразгледа енергийната си политика. Новото правителството обаче се отказа от тези намерения и разреши пускането в експлоатация на два от реакторите.