Радиоактивен йод изтече в института по радиоактивни елементи в Белгия
Радиоактивен йод изтече в института по радиоактивни елементи в Белгия / cнимка: БГНЕС

В Института по радиоактивни елементи в град Фльорюс в областта Валония е станало изтичане на радиоактивен йод, съобщи белгийската Федерална агенция за ядрен контрол. Квалифициран като "сериозен", инцидентът е класифициран на равнище 3 от агенцията в международната таблица за "ядрени събития", която има седем степени. Ръководител в института заявил за белгийската осведомителна агенция, че инцидентът не е имал никакви последствия върху служителите, както и за живеещите наоколо.

Даже при обявеното равнище 3 става дума за емисии от йод в атмосферата, които са пет пъти по-ниски от разрешените. По тази причина не се наложи да се вземат специални мерки за защита или да започне да се прилага план за извънредни ситуации, казал той.

Засега не е известно какво точно е причинило изтичането. Знае се само, че до инцидента се е стигнало по време на пренасяне на отпадъчни материали, което се върши редовно, от места за съхраняване към места, където тези материали се вентилират.

Федералната агенция за ядрен контрол е поискала от института да спре частично дейността си, докато не бъде изяснена причината за инцидента. (БTA)