Румен Радев на двудневна визита при Вучич
Румен Радев на двудневна визита при Вучич / БГНЕС
Радев и Вучич се договориха за решаване на проблемите на българското малцинство в Сърбия
97920
Радев и Вучич се договориха за решаване на проблемите на българското малцинство в Сърбия
  • Радев и Вучич се договориха за решаване на проблемите на българското малцинство в Сърбия
Конкретни действия за решаване на проблемите на българското малцинство в Сърбия договориха президентите на двете страни Румен Радев и Александър Вучич - инициативи в сферата на образованието, никакво затруднение в достъпа до българска медицинска помощ и медии на български език.

На съвместна пресконференция Радев и Вучич изразиха решителност да работят конкретно и систематично за решаване на проблемите на българското национално малцинство в Сърбия. Двамата президенти бяха категорични, че е време да се отвори нова страница:

„Зачитайки исканията на българската страна, на българите, които живеят тук, ние сме готови да ги изпълним. Съгласни сме да финансираме медии на български език“, каза Вучич.

Румен Радев на двудневна визита при Вучич

„Благодаря на президента Вучич за конструктивния и откровен диалог по тези въпроси и за поетите ангажименти за промяна към по-добро в качеството на живот в тези райони, в достъпа на образование и медии на роден език, до по-добро здравеопазване. Програмата, която предложи президентът Вучич, е изцяло в дух на историческо помирение и приятелство“, заяви българският държавен глава.

Румен Радев на двудневна визита при Вучич
БГНЕС

На срещата бяха дискутирани въпроси от двустранен характер и конкретно развитието на инвестиционното сътрудничество, икономическият обмен и туризмът.

„Икономическите резултати показват, че нашето сътрудничество се развива много бързо. Миналата година надхвърлихме 1 млрд. лева“, подчерта Вучич.

Няколко пъти през пресконференцията беше споменато, че е време миналото да се превъзмогне и двете страни да гледат приятелски напред.

"Историческото помирение, върху което беше изградена единна Европа, трябва да намери място и на Балканите, и трябва всички да работим заедно за това“, категоричен бе Румен Радев.

Президентът Радев в Словакия: България е навсякъде, където има български песни

„Днес имахме още една важна тема – не само за миналото, а и за нашето бъдеще. Как можем да превъзмогнем конфликтите в миналото, защото вече е време – гробищата да се отбележат, да почитаме починалите от двете страни“, добави Вучич.

Румен Радев на двудневна визита при Вучич
БГНЕС

На въпрос кога ще бъде готова магистралата София – Ниш президентът Радев отговори: „България изостана в своята част, но в момента текат процедури за проектиране и строителство едновременно. Теренът е сложен, но аз очаквам, че процедурите ще приключат в установения срок, строителството – също. Българското правителство е това, което ще каже точния срок на завършване, но мисля, че до 2022 година нашият участък от магистралата трябва да е готов".

На 22 юни президентите Радев и Вучич ще проведат среща с представители на българското национално малцинство в Димитровград.