Войната в Украйна вече зацикли във фаза на пълно и взаимно изтощение, тя въвлича всички нас, това заяви пред медиите президентът Румен Радев

Относно поискания му импийчмънт от бивши депутати Радев беше категоричен: "Партиите на войната нека спечелят изборите, нека съставят правителство, нека поемат отговорност за решението българската армия да предаде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират". 

"Демократична България" обяви курс към импийчмънт и сваляне от поста на президента Румен Радев. Това стана ясно от изявления на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов в предаването "Панорама" на БНТ, където заяви, че разговори за импийчмънт ще започнат в следващия парламент, като мотивите за отстраняването ще са два - „изказването на Радев в Брюксел, че България повече не трябва да помага с оръжие на Украйна въпреки решението на парламента“, както и идеята му страната ни да наложи вето, ако ЕК реши да наложи нови санкции на Русия в областта на ядрената енергетика. По-рано от "Продължаваме Промяната" също видяха в заявеното от президента в Брюксел незачитане на решенията на парламента и дадоха заявка, че може да се включат в процедура по отстраняване на държавния глава.

Президентът днес пред медиите заяви, че неговата позиция е ясна и е заявена отдавна:

"Категорично съм против за изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия. Още в първите часове България заяви ясна позиция, че категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава, но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение. Мирът може да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог. Относно всички тези призиви - искам да напомня, че служебното правитество изпълни решението на 48-ото Народно събрание за военна помощ за Украйна и там много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности. Огромният разрушителен потенциал на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за чл. 9 от Конституцията - да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната. Това означава не отслабване на нашия отбранителен потенциален, а неговото съхраняване и развитие", посочи той. 

Държавният глава отправи и сериозна критика към изминалото Народно събрание, бившите народни представители и нереализираните по думите му от тях задачи.

"Относно призивите на бивши народни представители, които непрекъснато повтарят, че изразяват волята на българския народ, нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на българите. 48-ото Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент. То саботира правосъдната реформа, европейската интеграция, не прие законите на служебното правителство, които отваря пътя ни към Шенген и Еврозоната. Прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие предложената от служебното правителство програма за реална модернизация на българската армия", допълни още държавният глава. 

Румен Радев коментира и други актуални теми от изминалите дни. 

Приоритетна задача пред следващия парламент е приемането на ефективна правосъдната реформа, подчерта президентът и добави, че подготвените от служебния кабинет закони трябва да бъдат разгледани по възможно най-бърз начин.
 
Запитан за наложените санкции на български граждани и фирми от САЩ и Великобритания Румен Радев посочи, че това е силен политически сигнал.

"България е суверенна държава и никой отвън не може да ни поставя искания“, каза още президентът и подчерта, че съвременната корупция не признава граници и нейното ефективно противодействие изисква общи усилия.

По думите на Радев най-доброто средство повече български граждани да не попадат в списъка „Магнитски“ е следващият парламент да се ангажира с реформата в правосъдието и с реална борба с корупцията.