/ iStock/Getty Images
Джуро Хорват е собственик на хърватската компания „Техника", която изпрати писмо до всичките си служители със заплаха от финансова санкция, ако се окажат в самоизолация, съобщава загребският ежедневник Jutarnji List.

„Уважаеми работници! Тъй като ситуацията с COVID-19 се влошава всеки ден, бих искал да ви информирам, че компанията „Техника" ще въведе собствени съоръжения за самоизолация, така че всички, които неволно влязат в такава ситуация, ще бъдат изолирани в хотел „Крал". Служителят, който ще бъде в самоизолация, ще бъде глобен с размер на 10 процента от заплатата. Трябва да сте наясно, че поведението ви извън компанията застрашава не само вас и вашето семейство, но и вашите колеги и по този начин – на компанията и запазването на работните места. Директор: Джуро Хорват“, гласи писмото на успешния предприемач.

Хорват се опита да обясни своите виждания в телевизионно предаване на HRT.

„Предприехме мерки, за да обезсърчим хората, които имат такова отношение към собственото си здраве и компанията, защото 20 души вече не са на работните места. В същото време насочваме тези пари към онези служители и мениджъри, които са здрави и се държат отговорно. Искаме да сведем микроорганизацията до отделната отговорност. Всички трябва да се включим, всяка местна общност, всяка компания“, каза Хорват.

Той потвърди, че компанията му наказва тези, които се оказват в самоизолация с 10 процента от заплатата им.

„Ние вярваме, че самоизолацията е резултат от лекомислие, безотговорно поведение. Ако човек не си отиде от работа вкъщи, ако ходи от кафене в кафене, ако сам си причини изолация заради нездравословния си живот, тогава той трябва да носи част от отговорността", категоричен бе Хорват.
БГНЕС