Р. Гейтс: Китай не е стратегически противник за САЩ
Р. Гейтс: Китай не е стратегически противник за САЩ / netinfo
Китай не представлява стратегически противник за САЩ, въпреки че страната бързо модернизира своята армия. Това заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от Франс прес.

Бюджетът на китайската армия за 2007 г. ще нарасне със 17,8 на сто в сравнение с предходната година, съобщи в неделя говорител на Общокитайското събрание на народните представители. Разходите за отбрана ще са 7,5 на сто от националния бюджет. Това обаче не говори нищо за военните намерения на Китай, каза Гейтс на пресконференция в Пентагона.

Днес не виждам в Китай стратегически противник на САЩ, заяви той. Китай е партньор на САЩ в някои области и конкурент - в други, посочи американският министър.

По време на неотдавнашно посещение в Австралия вицепрезидентът Дик Чейни, напротив, отправи предупреждение към Китай във връзка с галопиращата милитаризация на страната, отбелязва агенцията.

Изпитанието на противоспътниково оръжие от Китай през януари и "бързото изграждане на военна сила" са в противоречие с заявената цел на "мирното развитие" на страната, каза Чейни.

Пекин трябва да се присъедини към нашите усилия за възпрепятстване на разпространението на смъртоносни технологии, било то в Азия или в Близкия изток, добави Чейни – видим намек за ядрената програма на Иран, допълва АФП.