Ясер Арафат бил отровен с полоний?
Ясер Арафат бил отровен с полоний? / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и ръководител на партията Фатах Ясер Арафат е бил отровен с радиоактивното вещество полоний и това е причина за смъртта му на 11 ноември 2004 година. Това съобщи медийната група Ер Те Ел, като се позова на резултатите от изследвания на лаборатория в Швейцария.

Информацията е част от публикувано снощи разследване на телевизия "Ал Джазира", заснето в продължение на девет месеца. Пред камерата на телевизионния канал свидетелства директорът на института по радиология и физика в Лозана, който заявява, че в останките на Арафат са били открити сериозни количества полоний - елементът, причинил през 2006 г. смъртта на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон. Арафат почина във военната болница "Перси" в Париж, след като се разболя, докато бе под израелска обсада в Рамала.

За окончателното потвърждение на настоящата теза е необходимо ексхумирането на останките на Арафат и взимането на нови проби, за което според Ройтерс съпругата му е дала съгласие. Ако версията е правилна, в останките на Арафат следва да бъдат открити значителни количества полоний, се уточнява в публикацията на Ер Те Ел. /БТА/