Ярока: Ще продължавам да се боря
Ярока: Ще продължавам да се боря / netinfo

Унгарската депутатка от ромски произход в Европейския парламент Ливия Ярока е тазгодишен носител на наградата на Парламентарното списание за справедливост и основни права за работата й , свързана с окаяното положение на ромското малцинство в страните от ЕС. Унгарската евродепутатка сподели, че е била шокирана, когато е открила, че липсата на толерантност продължава да съществува в Европейския парламент, което включва и атаките срещу нея след номинирането й за наградата.

"Аз бях подложена на расистки атаки от колеги в Европейския парламент, когато пристигнах в него за пръв път, но не позволих това да ме изнерви," каза Ярока. "Обидите в парламента са словесни, но винаги са под формата на шега. Не бих искала да повтарям нещата, които са ми казвали, защото са смехотворни." По-рано този месец българският наблюдател от партия „ Атака ” Димитър Стоянов шокира евродепутатите, като каза, че Ярока не трябва да получава наградата, защото той "бил виждал много по-хубави жени".

"В страната ми има десетки хиляди циганки, които са много по-хубави от уважаемата," написа Стоянов в мейл, изпратен до колегите си. Можеш да си купиш любима жена на 12 или 13 години...Най-хубавите са много скъпи - до 5 000 евро."

Предразсъдъците и атаката на Стоянов не шокирали Ярока, която е свикнала с подобни обиди в борбата й за правата на ромите. "Тези, които изразяват настроения срещу ромите , обикновено го правят по много груб начин," казва тя. "Разочарована съм, че след като се борих за ромите в продължение на две години в парламента, това действие привлече вниманието на хората. Но мисля, че това, което се случи , ще помогне на каузата ни. Имах много проблеми, докато разяснявах проблема с ромите, тъй като в европейската политика има много шовинистични тенденции. Исках да преодолея предразсъдъците, които съществуват."

Като член на парламентарната комисия за правата на жените Ярока казва, че мейлът на Стоянов показва, колко много работа имат още. "Неговите думи показват, че трябва да се прави още много за правата на жените. Той показва сериозен шовинизъм, което ме разочарова силно," казва тя. "Трудно е да си млада жена в ЕП и моите колежки също са жертви на сексизъм. ЕП е, може би по-малко сексистки от други институции, но това явление го има все още." За тези, които се опитват да игнорират мейла като безвредна шега, посланието на Ярока е недвусмислено. "Така те се опитват да се измъкнат, но знаят, че не става дума за шега. Тези коментари стават много по-опасни, когато се пренесат в реалния живот. Те показват също, как подобни мъже се отнасят към жените."

Награждаването на Ярока от п арламентарното списание ще стане довечера в Брюксел и тя вярва, че признанието ще помогне за нейната кампания. "Преди да стана евродепутат аз се борех за правата на ромите, така че спечелването на наградата ме прави още по-уверена за начина, по който върша работата си," казва тя.