Японският премиер предприе правителствени рокади
Японският премиер предприе правителствени рокади / netinfo
Японският премиер Шиндзо Абе назначи досегашния външен министър Таро Асо за генерален секретар на Либерално-демократическата партия в рамките на правителствена реконструкция след унизителното поражение на партията на парламентарните избори миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

Таро Асо фактически става вторият човек в партията след Абе.

Бившият министър на външните работи и на образованието – 62-годишният Нобутака Мачимура ще бъде новият външен министър на Япония, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс.

Премиерът Шиндзо Абе ще назначи бившия министър на отбраната Фукуширо Нукага за министър на финансите на мястото на 74-годишния Коджи Оми. Масахико Комура е новият министър на отбраната, който ще замени г-жа Юрико Коике.

Правителството на Абе се тресе от скандали и гафове откакто встъпи в длъжност през септември. Трима от министрите бяха принудени да подадат оставки, а един се самоуби след финансов скандал, припомня Асошийтед прес. Изборите за Сенат на 29 юли донесоха катастрофален резултат за партията на премиера. Въпреки призивите за оставка, Шиндзо Абе отказа да се оттегли и обяви, че ще продължи да работи за осъществяване на планираните от него реформи.