Японският премиер подаде оставка
Японският премиер подаде оставка / netinfo
Японският премиер Шиндзо Абе обяви пред журналисти, че подава оставка заради поражението на управляващата Либерално-демократическа партия на изборите за Сенат на 29 юли, предадоха световните агенции.

"В сегашната обстановка е трудно да се води ефикасна политика, която да има подкрепата и доверието на обществеността. Реших, че се нуждаем от промяна на тази ситуация", каза премиерът на пресконференцията. "Япония има нужда от нов лидер, който да се бори с тероризма. Хората имат нужда от лидер, когото да подкрепят и на когото да имат доверие".

52-годишният консерватор, чиито позиции бяха силно разклатени от множество скандали, се оттегля по-малко от година, след като встъпи в длъжност. Тогава той заяви, че ще засили ролята на Япония за поддържане на глобалната сигурност и ще извърши реформи в икономиката.

Абе се оттегля и от лидерския пост в ЛДП. Той помоли партийното ръководство да избере възможно най-бързо нов председател. Фаворит за премиер и лидер на дясната управляваща партия е вторият човек в ЛДП и бивш външен министър Тасо Асо, съобщават АФП и АП.

Премиерът каза, че се надява след оставката му новото правителство да получи необходимата подкрепа за удължаване за военноморската мисия на Япония в подкрепа на многонационалните сили в Афганистан, съобщи Ройтерс. В понеделник започна сесия на парламента, който трябва да реши дали да удължи военноморската мисия. Левоцентристката опозиция, която спечели мнозинство в Сената на изборите през юли, е против удължаване на мисията.

Популярността на премиера сред избирателите се срина до 30 на сто според социологическа анкета, извършена през уикенда по поръчка на в. "Йомиури", отбелязва Франс пред.