Японският премиер обяви новия правителствен екип
Японският премиер обяви новия правителствен екип / снимка: БГНЕС
Няколко часа след като японското правителство подаде оставка, премиерът Ясуо Фукуда обяви състава на новия си кабинет, предадоха световните агенции, цитирайки правителствения говорител Нобутака Мачимура.

В него ще има 17 министри, вкл. две жени. Само четирима министри от предходния кабинет на Фукуда запазват постовете си.

Мачимура, който, освен че е правителствен говорител, е и главен секретар на кабинета и като такъв е вторият по важност в правителството след премиера, запазва поста си.

Поста си запазва и министърът на външните работи Масахико Комура, привърженик на подобряването на отношенията на Япония с Китай.

Постовете си запазват и министърът на вътрешните работи и комуникациите Хироя Масуда, и министърът на здравеопазването, труда и социалните грижи Йоичи Масудзое.

Буммей Ибуки е новият министър на финансите. 70-годишният Ибуки досега беше генерален секретар на Либерално-демократическата партия /ЛДП/, дясната политическа формация, която управлява в Япония.

За министър на икономическата и фискалната политика е назначен друг ветеран на японската политическа сцена и убеден либерал - 69-годишният Каору Йосано, заемал вече същия пост в кабинета от 2005 до 2006 г.

Начело на министерството на икономиката, търговията и индустрията беше назначен 69-годишният Тошихиро Накаи. Той вече е заемал този пост в кабинета на Джуничиро Коидзуми и тогава беше привърженик на спорния проект за приватизация на японските пощи.

За министър на отбраната е назначен 49-годишният Йошимаса Хаяши.

Фукуда реши да назначи бившия си съперник от миналогодишните избори Таро Асо за генерален секретар на управляващата Либерално-демократическа партия. Таро Асо, който е заместник-генерален секретар на ЛДП и според проучванията е най-популярният политик в Япония, по този начин ще укрепи позициите си на приемник на Фукуда, ако премиерът не успее да се справи с падащия си рейтинг, съобщава БТА.

Асо беше министър на външните работи на Япония в периода 2005 - 2007 г. После беше назначен за генерален секретар на ЛДП от предходния премиер Шиндзо Абе. След като Абе подаде оставка като премиер и лидер на ЛДП, Асо се кандидатира за председателския пост на партията. Но през септември 2007 г. той беше спечелен от Фукуда, припомня Франс прес.

Асо не крие амбициите си да бъде и премиер на Япония. Досега той три пъти се е провалял на изборите за председател на ЛДП, а преминаването през този етап е необходимо, за да стигне и до премиерския пост, припомня Франс прес.