Японският император Акихито не обмисля да абдикира
Японският император Акихито не обмисля да абдикира / Guliver/Getty Images

Управлението на делата на императорския двор в Япония опроверга появилите се медийни съобщения, че император Акихито иска да се отрече от престола в полза на големия си син, престолонаследника Нарухито, предаде ТАСС.

Ръководителят на службата Шиничиро Ямамото каза, че тази информация "изобщо не съответства на действителността".

Агенция Киодо отбелязва, че император Акихито в момента няма никакви здравословни проблеми, които да налагат подобна стъпка.

Японският император претърпя нова операция

По-рано днес японски медии разпространиха твърдението, че 82-годишният монарх смята да абдикира в полза на сина си, най-вероятно по здравословни причини.

В последните години заради влошаващо се здраве Акихито бе принуден да се откаже от редица свои обществени ангажименти и да ги прехвърли на принца престолонаследник Нарухито.

Император Акихито претърпя сърдечна операция

Японската агенция Киодо цитира източник от правителството, според когото ако се стигне до отричане на престола в полза на престолонаследника, ще трябва да се направят промени в закона, който урежда положението на императорското семейство. Сега той не предвижда абдикиране. По традиция тронът се предава след смъртта на императора на най-големия син, отбелязва ТАСС.

Японският император влезе в болница за кардиологични изследвания

Последната абдикация на японски император е била преди около 200 години, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА