Японската армия е в повишена готовност
Японската армия е в повишена готовност / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на отбраната на Япония Наоки Танака заповяда въоръжените сили да бъдат приведени в повишена готовност в случай, че севернокорейската ракета носител, чието изстрелване е насрочено за средата на април, падне на територията на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Япония обяви, че е взето решение в страната да бъдат разположени противоракетни комплекси "Пейтриът ПАк-3". Те ще бъдат разположени на островите Ишигаки, Мияко и Окинава и в района на Токио.

Генералният секретар на японския кабинет Осаму Фуджимура обяви, че през тази седмица ще бъде свикано извънредно заседание на съвета за национална сигурност, на което ще се обсъжда обстановката, създала се на Корейския полуостров.

Изстрелването на севернокорейската ракета носител "Инха-3", която трябва да изведе в орбита изкуствен спътник, е насрочено между 12 и 16 април, посочва БТА. Извеждането на спътника в орбита е посветено на 100-годишнината от рождението на основателя на КНДР Ким Ир-сен.

Редица държави, в това число САЩ, Япония, Русия и Южна Корея, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, вече призоваха Пхенян да се откаже от плановете си. КНДР е сред основните теми и на започналата вчера в Сеул среща на високо равнище по проблемите на ядрената сигурност.

Северна Корея отговори на критиките на Съединените щати по повод нейните планове да изведе сателит в орбита идния месец с ракета носител, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС. Неназован говорител на министерството на външните работи на КНДР потвърди в изявление, разпространено от официалната информационна агенция КЦТА, намерението на изолираната комунистическа държава да изстреля ракета по случай 100-годишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир-сен (15 април).

Твърденията на президента на САЩ Барак Обама, че това ще е провокация, произтичат от неговата погрешна концепция, коментира цитираният източник. Той увери, че ракетата ще бъде изстреляна за мирни цели. Северна Корея излезе с това изявление в момент, когато в Сеул се провежда международна среща на върха за ядрената сигурност. Обама предупреди в южнокорейската столица, че КНДР рискува да задълбочи своята изолация, ако изпълни намерението си да изстреля ракетата.

В Сеул продължава международната среща на високо равнище по проблемите на ядрената сигурност, предаде ДПА. Във форума участват лидерите на 53 държави и на четири международни организации.

Японската армия е в повишена готовност
netinfo

Президентите на Южна Корея, САЩ и Китай - И Мюн-бак, Барак Обама и Хи Цзинтао - поставиха ударението в своите изказвания върху реалната опасност от ядрен тероризъм.

Според И Мюн-бак ядреният тероризъм е "огромна заплаха, която не признава никакви граници".

Ху Цзинтао подкани към обединени усилия за предотвратяване на разпространението на ядрени технологии и изкореняване на тероризма, предаде Асошиейтед прес.

Барак Обама призова правителствата да вземат мерки за охрана на радиоактивните материали, за да се избегне попадането им ръцете на терористи. "Сигурността на света зависи от решенията, които ние ще вземем", подчерта президентът на САЩ. "И нека не забравяме, че е достатъчна шепа радиоактивен материал, за да бъдат избити стотици хиляди невинни", подчерта той.

Идеята на Обама да постави началото на процес, който в крайна сметка да доведе до пълното премахване на ядреното оръжие, се остава основен приоритет във външнополитическата му програма. Подчертавайки значението на дискусиите на тази тема, Обама увери руския президент Дмитрий Медведев, че след президентските избори в САЩ през ноември той ще бъде в състояние да прояви повече гъвкавост. Тези думи, посочва АП, са пример за откровена оценка на политическите реалности. Друг е проблемът, че такива откровения не се правят пред включен микрофон, посочва агенцията.

В началото на днешната среща Обама, сядайки на масата за дискусии, видя през две места от себе си Медведев и го посрещна с думите "Чакай, чакай", след което демонстративно имитира изключване на микрофоните пред двамата. Тази сценка, посочва АП, предизвика смеха на двамата президенти и на останалите държавни ръководители, станали свидетели на шегата им.