Япония ще удвои помощта си за Африка
Япония ще удвои помощта си за Африка / снимкa: БГНЕС

Японското правителство възнамерява през следващите пет години да увеличи два пъти финансовата помощ за страните от африканския континент по линията на т. нар. държавна помощ, отбелязва АФП, цитирана от БГНЕС.

Помощта ще се удвои от 900 милиона долара средно през 2003-2007 г. на 1,8 милиарда долара през 2012 г. Това съобщи премиерът Ясуо Фукуда. Целта е да се помогне на континента да се справи с бедността. Япония е поставила развитието на Африка като приоритет на своето председателство на Г8. Усилията на Токио са насочени преди всичко към увеличаване на производителността на селското стопанство и към подобряване на здравеопазването.

Фукуда отбеляза, че за да може към 2012 г. да се удвои притокът на капитали към Африка, е необходимо не само да се предоставят средства, но и активно да се работи в сферата на застраховането на деловите рискове. Той ще разкрие подробности от плана си за Африка на международната конференция за развитието на континента, която Япония организира от 28 до 30 май в Йокохама с участието на 52 африкански държави.