Япония се бори с последиците от наводненията, взели 24 жертви
Япония се бори с последиците от наводненията, взели 24 жертви / снимка: Reuters

24 души са загинали в резултат на силните дъждове, които тази седмица се изляха над южната част на Япония, предизвикаха големи наводнения и много свлачища, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки японски медии.

Повече от 260 000 жители на южния остров Кюшу получиха нареждане да се евакуират, а на 140 000 бе препоръчано да напуснат домовете си в случай на опасност.

Временна евакуация е обявена за град Янагава (префектура Фукуока) с население от 70 000.

Прелели реки са наводнили стотици сгради в префектурите Фукуока, Кумамото, Сага и Оита. Много хора вече са напуснали домовете си и са се преместили във временни убежища, организирани в спортни зали, училища и обществени здания.

Към министър-председателя на Япония е създаден специален щаб за събиране на информация за природното бедствие, допълва БТА.

Заради свлачищата и наводнения има задръствания на ключовите магистрали на целия остров Кюшу. Спрял е железопътният транспорт. В ликвидиране на последиците от бедствието бе включена и армията.

Дъждовете, паднали над Кюшу, са безпрецедентно силни. Синоптиците прогнозират нови валежи през следващите дни, които ще обхванат и част от основния японски остров Хоншу. В префектура Киото се очакват до 90 мм на час.