Япония предложи да обогатява уран за Иран
Япония предложи да обогатява уран за Иран / снимка: БГНЕС

Япония предложи да обогатява уран за Иран, предоставяйки на страната достъп до ядрена енергия. Това може да намали опасенията на международните сили, че Ислямската република се опитва да се сдобие с атомно оръжие, посочва японският вестник "Никей". Техеран все още не е дал конкретен отговор, но въпросът се очаква да бъде обсъден днес в Токио от председателя на иранския парламент Али Лариджани и японския външен министър Кацуя Окада, посочва изданието.

Световните сили подозират Иран, че се опитва да обогатява уран за производството на атомно оръжие, под прикритието на гражданска енергийна програма - обвинение, което Техеран отхвърля, уточнява БГНЕС. Иран е в конфликт със световните сили, тъй като не прие споразумението, изготвено от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). То е свързано с доставката на ядрено гориво за изследователския реактор в Техеран, ако Иран се съгласи да предостави в замяна запасите си от ниско обогатен уран. Засега Иран не е приел споразумението на МААЕ, според което Русия ще обогатява урана, Франция ще го обработва, а междувременно Техеран обяви, че е започнал да обогатява уран до по-високи нива.

Японският ежедневник, без да назовава конкретни източници, посочи, че предложението за Япония да обогатява уран за Иран е било подадено през декември, с одобрението на САЩ, когато иранският преговарящ по ядрените въпроси Саид Джалили посети Токио. Япония, която е единствената страна, атакувана с атомно оръжие, подкрепя усилията за неразпространение и ядрено разоръжаване.