Япония може да има ядрени оръжия за самоотбрана
Япония може да има ядрени оръжия за самоотбрана / netinfo

Японската конституция разрешава притежаването на ядрени оръжия от страната, стига те да са поддържани на минимално ниво и да се използват за самоотбрана. Това се посочва в изявление на японското правителство, в което обаче се подчертава, че Токио няма намерение да се сдобива с такива оръжия.

Изявлението е в отговор на въпрос на независим депутат след дебатите, които се разразиха през последните дни дали страната трябва да притежава такъв арсенал.

“От чисто правна гледна точка, дори член 9 на Конституцията не забранява това, стига оръжието да се използва за самоотбрана”, посочва текстът на правителството. В него обаче властите настояват, че се придържат към трите безядрени принципа, които сами са си наложили – забрана за притежание, производство и внос на такива средства.

Посочва се още, че правителството не смята да променя политиката си по въпроса. Дебатите в страната на Изгряващото слънце започнаха миналия месец, след като ръководителят на управляващата Либерална демократическа партия Шоичи Накагава посочи, че Япония трябва да обсъди въпроса дали трябва да се сдобие с ядрени оръжия, след като Северна Корея направи своя опит на 9 октомври.