Япония е на път да приеме закон против пиратството
Япония е на път да приеме закон против пиратството / снимка: БГНЕС

Долната камара на японския парламент одобри законопроект, разширяващ антипиратските й усилия край бреговете на Сомалия, съобщи Ройтерс. Новият закон ще позволи на японските военноморски сили да охраняват неяпонски кораби и разширява използването на оръжие не само за самозащита - деликатен въпрос заради пацифистката конституция на Япония.

   

"Тези проблеми на реда и сигурността са изключително важни за Япония и международната общност очаква от нас по-голям принос. Вярвам, че ще отговорим на тези очаквания", каза премиерът Таро Асо пред парламента.

 

Според японските медии горната камара, където доминира опозицията, със сигурност ще отхвърли закона, но ще го направи без протакане, което ще позволи на правителството да го прокара, като веднага го внесе за втори път в долната камара.

   

Япония внася повече от 80% от суровия си петрол от Близкия изток. Голяма част от него се транспортира през водите, изложени на риск от пиратски нападения. Токио изпрати два хеликоптероносача в Аденския залив миналия месец да ескортират търговски съдове, чиито собственици или оператори са японски корпорации, или превозващи японски стоки. Два разузнавателни самолета ще се присъединят към мисията следващия месец.