Японците взимат мерки за намаляване на самоубийствата
Японците взимат мерки за намаляване на самоубийствата / netinfo

Японското правителство одобри мерки с цел предотвратяване на самоубийствата. Целта е те да намалеят й с 20 на сто до 2016 година, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Ден преди това японската полиция съобщи, че през 2006 година в Япония са сложили край на живота си повече от 32 хиляди души.

Макар че това е с 1,2 на сто по-малко в сравнение с 2005 година, делът на самоубийците на 100 хиляди души от населението е далеч по-висок от този в останалите индустриализирани страни. Статистиката показва, че психологическата граница от 30 хиляди самоубийства е премината за девета поредна година.

Одобрените мерки включват създаване на служби, които да разпознават хора, клонящи към самоубийство, и да помагат на семействата на самоубийците и на онези, които са се опитали да сложат край на живота си.

Освен това правителството призова на работните места да се отделя по-голямо внимание на душевното здраве, да има подходящо лечение при случаи на депресия и подобрен контрол за предизвестия в интернет за самоубийства.

Преди броени дни Япония остана шокирана от самоубийството на министъра на земеделието, горите и риболова Тошикацу Мацуока. 62-годишният Мацуока бе открит обесен в апартамента му на 28 май часове преди предвиденото му изслушване в парламента за серия от скандали, които разтърсиха кабинета.