Японци получават обезщетения за нервни разстройства при работа
Японци получават обезщетения за нервни разстройства при работа / netinfo
Нараства броят на японците, които искат и получават обезщетения заради свързани с работата самоубийства и нервни разстройства, сочи правителствен доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Според доклада, който се позовава на случаите с присъдено обезщетение, самоубилите се работници през 2006 г. заради стрес в работата са 65, докато през предишната година те са били 42, съобщи Джуничиро Курашиге от здравното министерство.

Броят на работниците, получили компенсации за причинени от работата нервни заболявания, е достигнал рекордните 205, което е с 61 на сто повече от предходната година. До 819 рязко е нараснал броят на исковете за обезщетения, тоест с 24% повече от 2005 г.

Равнището на самоубийствата в Япония е сред най-високите в индустриализирания свят. През 2004 г. над 32 хиляди японци са отнели сами живота си. Повечето от тях са възрастни хора с финансови проблеми на фона на десетилетната икономическа стагнация в страната, посочва АП.

Във връзка с това, допълва агенцията, японското правителство отделя значителни средства за програми в помощ на хора в депресия и нервни разстройства. Освен това властите все по-активно разработват и програми за възстановяване на пострадали от стреса в работата.