Яп де Хоп Схефер бе хоспитализиран
Яп де Хоп Схефер бе хоспитализиран / снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер бе хоспитализиран, за да му бъде премахнат малък кръвен съсирек, съобщи Пресслужбата на НАТО.
   
"Генералният секретар бе закаран в болница, където лекарите извадиха малък съсирек, който запушваше артерия", заяви пред журналисти говорителят на НАТО Джеймс Апатурай. Той добави, че 61-годишният бивш холандски външен министър ще остане няколко часа в спешното отделение, а след това ще остане няколко дни в болницата за общо наблюдение.
   
Процедурата по премахването на съсирека премина успешно и сега генералният секретар на НАТО си почива. Той ще остане в болница няколко дена за наблюдение. Възстановяването му ще бъде пълно, отбелязва Пресслужбата на НАТО, цитирана от БТА.
   
Яп де Хоп Схефер се почувства зле по-рано днес по време на откриването на "село на НАТО" в парк в центъра на Брюксел. "Селото на НАТО" бе построено за отбелязване на 60-та годишнина от създаването на НАТО, чиято централа бе преместена през 1967 г. от Париж в Брюксел.

Яп де Хоп Схефер стана генерален секретар на НАТО през януари 2004 г.  Мандатът му изтича в края на юли и постът му се поема от бившият премиер на Дания Фог Расмусен.