Ядреният опит в Северна Корея не е бил регистриран в България
Ядреният опит в Северна Корея не е бил регистриран в България / netinfo

У нас не е била регистрирана повишена сеизмична активност във връзка с извършения ядрен опит на Северна Корея. Това заяви пред Дарик заместник-директорът на Геофизичния институт към Българската академия на науките Светлана Николова.

Ядреният опит на Северна Корея обаче е бил регистриран от сензорите на румънските сеизмични станции в Кея и Буковина. Това става ясно от думите на Георге Мърмуряну, директор на Националния институт по геофизика. Пред агенция "Ромпрес" той казва:

"Ние засякохме със сензорите в Кея и Буковина детонирането в Северна Корея. То е станало в 4:46 румънско време. Регистрирано е доста слабо, но от самото начало знаехме, че става дума за ядрена експлозия, защото тези тектонични движения имат друго поведение”

Белият дом окачестви като провокация ядрения опит на Северна Корея и настоя Съветът за сигурност на ООН да предприеме незабавни действия, предаде Франс прес. Британският премиер Тони Блеър нарече "напълно безотговорна" постъпката на Пхенян.

Въоръжените сили на Южна Корея са поставени в повишена готовност, въпреки че засега не е регистрирана някаква необичайна военна дейност в северната част на полуострова. Това съобщи в Сеул представител на южнокорейското военно командване. Южна Корея и САЩ работят в тясно сътрудничество и си разменят разузнавателни данни, добави той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Няма да има прошка за Северна Корея заради извършения от нея ядрен опит, каза днес японският министър председател Шиндзо Абе при пристигането си днес в Сеул за среща с южнокорейския президент Но Му Хен, предаде ИТАР-ТАСС.

В Токио министърът на външните работи на Япония Таро Асо каза, че неговата страна може да поиска приемането на нова резолюция на Съвет за сигурност на ООН.

Всичко това актуализира темата за ядрения потенциал на Северна Корея. Според агенция „Асошиейтед прес”, въпреки показния опит, арсеналът на комунистическата държава е малък.

Различни изчисления показват, че количеството радиоактивен материал, с което разполага Северна Корея, варира в много широки граници и е достатъчно за производство на между четири и 13 ядрени боеприпаса. Тези оценки обаче не могат да бъдат проверени.

За сравнение ядреният потенциал на Съединените щати включва над 5000 стратегически бойни глави.

Най-голямо безпокойство предизвиква възможността Северна Корея да монтира ядрени бойни глави на ракети, насочени срещу Сеул, Токио и дори части от територията на Съединените щати. Комунистическата държава шокира света през 1998 г., когато изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония и падна в Тихия океан.

През юли тази година Северна Корея изстреля опитно седем ракети. Една от тях - ракета с голям обсег, наречена „Таепо донг 2” за която се смята, че може да достигне крайбрежието на Съединените щати - обаче се взриви малко след изстрелването й.

Все пак се предполага, че Пхенян не разполага с ядрени оръжия, които да са достатъчно малки и леки, за да бъдат монтирани на ракета.

Ядрени опити като днешния обаче повдигат много въпросителни около същинските измерения на севернокорейския ядрен потенциал.