Ядрената енергия разцепи социалистическия лагер на ЕС
Ядрената енергия разцепи социалистическия лагер на ЕС / netinfo

Социалистическите лидери от Европейския съюз бяха на различни мнения по френското искане за увеличено използване на ядрената енергия, в разговора си преди откриването на двудневната среща на върха на ЕС за енергийната политика и климатичните промени, предаде ДПА.

Австрийският канцлер Алфред Гузенбауер, чиито социалдемократи са старши партньор в управляващата коалиция, даде ясно да се разбере, че страната му ще се противопостави на всяка формулировка в документ от срещата, подкрепяща експанзията на ядрената енергетика с цел намаляване на вредните газови емисии.

"Няма да приемем нито една европейска формулировка, наблягаща на бъдеща концентрация върху ядрена енергия. От тази среща не бива да излиза европейски сигнал, че бъдещата "зелена" енергия е ядрената", каза австрийският канцлер, цитиран от ДПА.

За разлика от него българският премиер социалист Сергей Станишев подчерта, че всяка страна има право да избира "собствения си енергиен микс", продължава ДПА. Подчертавайки необходимостта от дебат, той каза:"Нещата са много различни с новите технологии". Има начини за използване на ядрената енергия, "които са много по-щадящи за околната среда /environmentally friendly/ от конвенционалната топлинна енергия по отношение на емисиите на въглероден двуокис", цитира думите му агенцията. Станишев призова ЕС да обсъди проблема за общи стандарти за енергийната сигурност.

Двете страни подхождат към производството на енергия от коренно различни гледни точки, отбелязва ДПА. Докато Австрия използва предимно водноелектрически централи, България от дълго време разчита на ядрената енергия, отбелязва ДПА.