Пътниците от заседналия край Латвия кораб ще бъдат евакуирани
Пътниците от заседналия край Латвия кораб ще бъдат евакуирани / снимкa: БГНЕС
Латвийски спасителни екипи подновиха акцията за изваждането от пясъчна плитчина на заседнал пътнически лайнер, предаде Асошиейтед прес. Четири влекача се опитват за изтеглят на буксир лайнера "Мона Лиза", плаващ под бахамски флаг. На борда му има 984 пътници, главно германци, и 237 души екипаж. Пасажерите са в добро състояние и в безопасност и имат достъп до храни и питейна вода на борда на кораба. Капитанът е взел решение да евакуира пътниците, както препоръчаха спасителните екипи.

Около 650 пътници ще бъдат евакуирани от луксозния туристически кораба. Взехме решение да евакуираме пътниците, съобщи началникът на бреговата охрана Херманис Чернов по латвийското обществено радио. Пътниците и част от екипажа ще бъдат евакуирани в пристанищния град Вентшпилс. От 984 души на борда на кораба 651 са пътници.

Горивото от лайнера беше изпомпано, за да бъдат улеснени спасителните операции. Така той стана по-лек, но това не помогна за изтеглянето му от пясъчната плитчина. "Мона Лиза" пътуваше от Германия за Рига, когато заседна в неделя в пясъчната плитчина на около 17 км от латвийския бряг.

Мона Лиза“, която пое от Гданск, Полша, трябваше да пусне котва в Рига, а след това да посети естонската столица Талин.