/ Thinkstockphotos
По повод Първи април - Денят на шегата, агенция ТАСС публикува едни от най-успешните шеги, които медиите са си правили през годините.
 
През 1957 г. телевизионното предаване "Панорама" на британския канал Би Би Си представило история за "безпрецедентна реколта от спагети" в Швейцария. Текстът на разказвача бил придружен с предполагаеми документални карди от събирането на "реколтата". Успеха на измамата подпомогнало и това, че през онези години спагетите били екзотична храна за жителите на Великобритания и, по правило, се продавали в консерви. След излъчването на репортажа, стотици зрители се обърнали към канала с въпроса откъде могат да си вземат фиданки за спагети. Тази телевизионна шега е една от най-известните в историята.

смях
Thinkstock/Getty Images

1 април - Денят на шегата

През 1962 г. по шведската телевизия, която по това време имала само един черно-бял канал, съобщили за появата на нова технология, която прави изображението цветно. За целта било необходимо зрителите да сложат на приемника си чорап и да го гледат под определен ъгъл. Хиляди зрители последвали съвета на водещия. Цветната телевизия в Швеция се появила едва през 1970 г., също на 1-и април.
 
Много слушатели на "Би Би Си Радио 2" позвънили на радиостанцията през 1976 г., за да споделят усещанията си за "носене в безтегловност". Няколко дни преди това астрономът Патрик Мур предупредил за "уникално астрономическо явление". По думите му, на 1-и април точно в 9:47 ч. преминаването на Плутон зад Юпитер по отношение на Земята щяло да намали временно земната гравитация. Мур обещал на слушателите, че ако те подскочат точно в указания час, щели да почувстват необичайно усещане как се носят.
 

Френският в. "Паризиен" съобщил на читателите през 1987 г. за решението на правителството Айфеловата кула да бъде демонтирана. Според статията, плановете били прочутото съоръжение да бъде преместено в строящия се по това време близо до столицата Дисниленд, а на мястото на кулата щял да бъде създаден стадион с 35 хиляди места за Олимпийските игри през 1992 г. Новината предизвикала вълна от възмущение сред парижани.
 
През 2008 г. Би Би Си повторила успеха си от 1957 г., този път с история за летящи пингвини. Според анонса, група журналисти снимали в Антарктида документален филм за животните, когато "неочаквано" успели да уловят "сензационни кадри". В допълнение, телевизионната компания обещала да издаде "12-томна монография" и да направи голям пробив в орнитологията. Всъщност "ексклузивният материал" се оказал качествена комбинация от снимки и компютърна графика.
БТА