Четири потвърдени случая на заразяване с британския нов вариант на коронавируса са регистрирани в Мадрид - за пръв път в Испания. Това съобщиха местните власти, предаде Франс прес.

Става дума за хора, завърнали се наскоро от Великобритания или поддържали тесен контакт с пътували до тази страна. Позитивни проби за новия вариант дали бащата, майката и сестрата на младеж, пристигнал миналата седмица в Мадрид със самолет. Очаква се Пи Си Ар тестът на самия младеж.

Експерт: Рано е да се говори за повишена смъртност и заразност на новия щам

Четвъртият заразен е мъж, пристигнал в Мадрид на 20 декември с друг полет. Пациентите не са тежко болни; знаем, че този щам се предава по-лесно, но не предизвиква по-тежко протичане на заболяването. Няма основание за тревога, заяви на пресконференция Антонио Сапатеро, вторият човек в ръководството на регионалните здравни власти.

Още три подозрителни случая на коронавирус в Испания се проучват в момента. Във вторник или сряда ще стане ясно дали хората също са заразени с британския мутирал вариант, добави Сапатеро.

От вторник Испания, както и ред други държави, не приема пристигащи от Обединеното кралство с изключение на испанци и постоянно пребиваващи в Испания чужденци.
Франция и Италия също съобщиха за случаи на заразяване с новия щам.


СЗО информира за девет случая в Дания и по един - в Нидерландия и Австралия, напомня АФП.
БТА