Първи за президент гласуват във Върмонт
Първи за президент гласуват във Върмонт / снимка: БГНЕС

Първите избирателни секции за президентските избори в САЩ бяха отворени в 5 ч местно време (12 ч българско време) днес, съобщи представител на Избирателната комисия. Изборите започнаха в град Бенингтън, щата Върмонт, съобщи представителят Мичъл Хогън. В повечето щати на източния бряг вотът стартира час по-късно.

Кандидатът на демократите Барак Обама победи в президентските избори в малкото градче Диксвил Ноч, в щата Ню Хемпшър, където рано тази сутрин вече приключи гласуването за президент на САЩ. По традиция, датираща от 1948 г. жителите на това градче имат право да гласуват преди всички други в Щатите – веднага след полунощ местно време, около 7 часа българско време.

На финалната права за Белия дом са републиканецът Джон Маккейн и демократът Барак Обама. На 28 август сенаторът от Илинойс Барак Обама стана първият афроамериканец в историята на САЩ, който беше номиниран за кандидат за президентския пост. На конгреса на Демократическата партия в Денвър, щата Колорадо, Обама получи номинацията от делегатите. Демократите си харесаха и Джоузеф Байдън от щата Делауер, който в двойка с Обама ще се бори за вицепрезидентското място. Делегатите на Изборния конгрес на Републиканската партия в Сейнт Пол, Минесота, одобриха на 4 септември сенаторът от Аризона Джон Маккейн за кандидат-президент, както и избраната от него за вицепрезидент 44-годишна губернаторка на Аляска Сара Пейлин. Америка ще реши, кой ще сложи края на ерата „Буш” – дали това ще е най-старият президент на САЩ или първият афроамериканец – ще стане ясно на 4 ноември.