Първият случай на маймунска шарка е регистриран в Румъния, съобщи в понеделник Министерството на здравеопазването на страната. „Става дума за 26-годишен мъж от Букурещ. Заболяването беше диагностицирано в понеделник по време на лабораторни изследвания.“

Здравните власти у нас с полезна информация за маймунската шарка

Според Министерството на здравеопазването пациентът се е разболял преди четири дни, но е потърсил помощ чак в неделя вечерта. "Състоянието на пациента е добро. Мъжът е на симптоматично лечение и е в изолация”, казва се в съобщението.

От анамнезата следва, че партньорът на заразеното лице наскоро е посетил редица европейски страни, където са регистрирани множество случаи на маймунска шарка.

Първи случай на маймунска шарка в Гърция

От здравното министерство казаха още, че пациентът е хоспитализиран и ще остане в болницата 21 дни. Румъния ще има ваксина срещу вируса, който причинява маймунска шарка, след като Европейската комисия я придобие, добавя министерството. Ваксината ще бъде доставена от американски производител и в момента се предлага в малки количества.

Служители на министерството уточняват, че заразяването с маймунска шарка изисква близък контакт между хората. Вирусът навлиза в тялото през наранена кожа или лигавици, дихателни пътища, очи, нос или уста или чрез телесни секрети.

БГНЕС