Първи процес за събитията в Македония от 2001 г. в Хага
Първи процес за събитията в Македония от 2001 г. в Хага / netinfo

Първият процес срещу заподозрени във военни престъпления в Македония започна в Хага.

Бившият македонски вътрешен министър Любе Бошковски и неговият охранител Йохан Тарчуловски са обвинени в убийството на седем етнически албанци през 2001 г. Според прокурорите, когато е извършено нападението, не е имало военни цели в района.

Както Бошковски, така и Тарчуловски отричат обвинението. В речта си пред трибунала при откриването на процеса, прокурорът Дан Саксън обвини Бошковски за нападенията, при които бяха убити албанци.

Според официалните документи нападението от Люботен е започнало в отговор на атака, при която са убити осем македонски войници. По време на шестмесечната съпротива в бившата югославска република Македония през 2001 г. националистическото правителство в страната се бореше да потисне етническите албански бунтовници, пише БГНЕС.

Тарчуловски и Бошковски са последните двама, които са обвинени във военни престъпления в Хага във връзка с ужасите, извършени в бивша Югославия. Кореспондентът на ВВС в холандския град Жералдин Кафлан посочва, че двамата същевременно са първите, които се изправят пред Трибунала във връзка със събитията в Македония и може да не са последните, защото е вероятно други да пристигнат в Хага преди 2010 г., когато се очаква трибуналът да бъде закрит.