Първи български визов център беше открит в Москва
Първи български визов център беше открит в Москва / снимкa: БГНЕС

В Москва беше официално открит първият български визов център, предаде ИТАР-ТАСС. На церемонията посланикът на България в Москва Пламен Грозданов припомни, че през последните няколко години се забелязва увеличаване на броя на руснаците, които искат да посетят България.

Грозданов допълни, че много руски граждани придобиват и недвижимо имущество в България. "Открихме този визов център, за да подобрим услугите и да издаваме по-бързо и по-качествено български визи", каза посланикът.

Българският визов център се намира на Нахимовски проспект. Предвижда се в скоро време подобни центрове да бъдат открити и в Санкт-Петербург, Екатеринбург, Ростов-на-Дон и Новосибирск.

Визовият център в Москва ще работи от понеделник до петък от 9 до 16 часа. В това работно време ще се приемат документите за издаване на българска виза. Самите български визи ще бъдат получавани всеки делничен ден от 11 до 16 часа.

Туристите, които искат да посетят България, могат сами да подадат документите във визовия център. Те могат да го направят също и чрез посредничеството на туристическа фирма или чрез представител, който да разполага с нотариално заверено пълномощно.

Цената на туристическата виза е 35 евро. Срокът, в който ще бъдат разглеждани документите за нейното издаване, е минимум четири работни дни.

С откриването на визовия център България стана 14-ата членка на ЕС, който открива подобен офис в Москва.