Първи арести след бомбените атаки в Украйна
Първи арести след бомбените атаки в Украйна / снимки: Reuters

Задържани са първите заподозрени във връзка с извършените бомбени атентати в Днепропетровск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на източници от областното управление на МВР.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Виталий Захарченко служителите на милицията във всички областни центрове и големи градове в Украйна са приведени в засилен режим на изпълнение на службата. В Днепропетровск е пристигнал и командирът на вътрешните войски на страната Сергий Яровой. На място е създаден оперативен щаб, който ще определи по-нататъшните действия на подразделенията на вътрешните войски.

Украинското МВР официално заяви, че експлозиите са били четири, като пета бомба е била обезвредена. Ранени са 27 души, един от които тежко.

След извънредно заседание на правителството министърът на правосъдието Олександър Лавринович заяви, че засега няма основания за въвеждането на извънредно положение. Той уточни, че по закон такова положение не може да се обявява само в една област, а трябва да важи за територията на цялата страна. Преди това от ръководството на парламентарната група на Блока на Юлия Тимошенко-Отечество казаха, че взривовете може да бъдат използвани като претекст за въвеждането на извънредно положение, ограничаване на дейността на парламента, забрана за масови събрание и налагане на комендантски час, посочи ИТАР-ТАСС.

Първи арести след бомбените атаки в Украйна
netinfo


АП цитира изявление на зам.-председателя на парламента Микола Тименко, който не изключва възможността високопоставени правителствени служители да са замесени в атентатите. Тименко, който е от партията на Юлия Тимошенко, каза, че властите може би използват бомбените атаки, за да отвлекат вниманието на света от експремиера Тимошенко, която пребивава в затвора, посочва БТА.

Освен правителството, и парламентът на Украйна се събра днес на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията в Днепропетровск. Президентът Виктор Янукович издаде указ, с който назначава първия зам.-председател на Службата за сигурност Петро Шатковски за шеф на щаба по сигурност на предстоящото европейско първенство по футбол. Досега този щаб се оглавяваше от първия вицепремиер Валерий Хорошковски. С указа за негови членове са определени висши служители от външното разузнаване, управлението за борба с организираната престъпност и други началници от службите за сигурност.

Във Варшава полският премиер Доналд Туск заяви на пресконференция, че Полша внимателно следи развитието на събитията в съседната страна. По думите му полските и украинските служби са в постоянна връзка.

Това лято Полша и Украйна ще бъдат заедно домакини на европейското първенство по футбол. В Украйна мачовете ще се състоят в Киев, Донецк, Харков и Лвов, отбелязват информационните агенции.

Първи арести след бомбените атаки в Украйна
netinfo