Първата в света жена с присадено лице почина във Франция
Първата в света жена с присадено лице почина във Франция / Guliver/Getty Images

Първата пациентка в света, на която през 2005 година беше трансплантирано цяло лице, е починала след продължително заболяване, съобщиха от университетската болница в Амиен, която следеше състоянието й.

Изабел Диноар беше оперирана на 38-годишна възраст след като беше обезобразена от кучето си.

Пациентката е починала още на 22 април на 49-годишна възраст, се посочва в съобщението на болницата. До момента информацията не е била огласявана по настояване на близките на Диноар.

Повод за съобщението стана публикация във в. „Фигаро" във вторник, който от свои източници е научил за смъртта на пациентката.

През зимата Изабел е претърпяла поредно отхвърляне на траспланта и частично е загубила способността да движи устните си. Освен това, курсът с тежки препарати против отхвърлянето на присадените тъкани, които Изабел трябвало да приема до края на живота си, предизвикал появата на две ракови образувания.

Частичната трансплантация на лицето се наложи след като лабрадорът на Изабел я нападна и й откъсна устните. При операцията беше присаден целият т.нар. челюстно-лицев триъгълник - нос, уста и брадичка.

Това беше първата по рода си операция в световната медицинска практика.

Източник: БГНЕС