Първанов: Различията за статута на Косово остават
Първанов: Различията за статута на Косово остават / снимкa: Sofia Photo Agency

Днес изтича срокът, в който дипломатическата тройка САЩ – Русия – ЕС трябва да представи на генералния секретар на ООН доклада си за хода на преговорите за определяне на бъдещия статут на Косово.

Статутът на областта вероятно ще е и главната тема на Съвета по общи въпроси и външни отношения, който се провежда в Брюксел. Засега различията между европейските лидери по този въпрос остават, заяви по време на срещата на върха ЕС – Африка в Лисабон българският президент Георги Първанов.

Пред Евгения Марчева българският президент Георги Първанов заяви:

Засега различията остават, засега има не малко проблеми. Това, което, според мен доминира, от разговорите, проведени досега, е разбирането, че не бива да се бърза, не бива да се придава спешен характер на решаването на този въпрос, че 10 декември не е датата Х. И че трябва да се излезе с единна позиция на ЕС, по възможност на всички страни, които са заинтересовани от успешното протичане на процеса.

Кой, според Вас, е възможно най-лошият вариант за Косово, на който можем да станем свидетели, и кой е възможно най-добрият вариант?

Това ще бъде основната тема на министрите на външните работи. Продължават консултациите и между държавните глави, премиерите. Всяко изтичане на информация, всяко залитане в едната или другата посока – смятам, че към момента би навредило, а не би подпомогнало за намиране на трайно решение.