Първанов пристигна на държавно посещение в Република Корея
Първанов пристигна на държавно посещение в Република Корея / снимка: Reuters

Президентът Георги Първанов пристигна на тридневно държавно посещение в Република Корея по покана на президента И Мюн-бак. Държавният глава е придружаван от своята съпруга Зорка Първанова.

В понеделник в столицата Сеул ще се състоят официалните разговори на президента Първанов и корейския държавен глава. В тяхно присъствие ще бъдат подписани двустранни документи в областта на културата и образованието, социалната сигурност и защитата на класифицирана информация, съобщава БТА. Преди това президентът Първанов ще посети корабостроителницата и завода за автомобили на Хюндай в гр. Улсан.

На 27 октомври Георги Първанов ще се срещне с председателя на Националното събрание на Южна Корея Ким Хьонг-о.

Държавният глава ще участва в работен обяд, организиран от четирите основни корейски бизнес асоциации - Корейската федерация на малкия и средния бизнес, Федерацията на корейската индустрия, Корейската асоциация за международна търговия и Корейската търговско-промишлена палата.

Президентът Първанов ще бъде удостоен с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Университета за международни изследвания "Ханкук".

След визитата в Корея президентът Георги Първанов ще направи държавно посещение в Австралия по покана на генерал-губернатора г-жа Куентин Брайс. Посещението от 28 до 31 октомври ще бъде първо на български държавен глава в тази страна.

В делегацията на президента за визитите са министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министрите на културата, и на труда и социалната политика - Вежди Рашидов и Тотю Младенов, депутатът Пламен Нунев, началникът на кабинета на министър-председателя - Румяна Бъчварова, заместник-министрите на външните работи, и на икономиката, енергетиката и туризма - Марин Райков и Евгени Ангелов, председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, председателят на БТПП Цветан Симеонов, кметовете на Перник и Шумен - Росица Янакиева и Красимир Костов.

България и Република Корея установяват дипломатически отношения на 23 март 1990 г. Стокообменът между двете страни през 2008 г. е 156,8 млн. долара. За периода 1996-2008 г. преките корейски инвестиции в България възлизат на 80,9 млн. евро. До края на 2001 г. Южна Корея беше най-големият азиатски инвеститор в България. Сред значимите корейски инвеститори у нас са компаниите "Хюндай Хеви Индъстрис", която инвестира 3,9 млн. долара в завода за силови трансформатори "Елпром Трафо", и "Хюндай Mотор Къмпани", чийто официален представител "Индустриал Комерс" през 2008 г. открива в България най-големия дистрибуторски продажбено-сервизен комплекс на "Хюндай" в ЕС.