Първанов: Постъпката на Петков е отговорна и разумна
Първанов: Постъпката на Петков е отговорна и разумна / снимка: БГНЕС

Поведението на НДСВ като коалиционен партньор без съмнение е смущаващо, коментира по време на официалната си визита в Египет президентът Георги Първанов, по повод решението на депутатите от жълтата партия да гласуват „въздържал се” на последния вот на недоверие към кабинета.

„Смятам, че ако нещата не се изчистят в рамките на 4-5 дни, със съответните персонални и структурни промени в кабинета, то тези управляващи не ги чакат добри дни", допълни държавният глава.

По повод персонални и структурни промени в кабинета президентът Георги Първанов призова да се действа смело и решително. На Въпрос на Дарик дали има реално основание за промяна на коалиционната формула 3-5-8, българският държавен глава коментира: „Винаги съм бил против тази формула. Сега е времето не просто да се разменят квотите, а да се вкарат силни управленци и експерти, които могат да олицетворяват България много по-добре, отколко да се намерят места на партийните активисти”.

Той коментира оставката на министър Румен Петков като отговорна и разумна постъпка, която ще даде възможност да се върне доверието в системата на МВР и да се създаде по-спокойна обстановка. Аз и сега смятам, че Румен Петков можеше да продължи реформите в МВР и който и да е неговият наследник, на него ще му се наложи да влезе в рамката, която е начертана преди Румен Петков, заяви още президентът Георги Първанов.