Първанов и Калфин на среща на върха ЕС-Латинска Америка-Кариби
Първанов и Калфин на среща на върха ЕС-Латинска Америка-Кариби / netinfo
Президентът Георги Първанов ще вземе участие в Петата среща на върха Европейския съюз – Латинска Америка – Карибския регион, която започва днес в перуанската столица Лима. Срещата, която се провежда веднъж на две години ще събере над 60 държавни глави от двата региона. Борбата с бедността и екологичните проблеми са двете основни теми на форума, който ще се охраняват от над 50 000 полицаи.

Предишната подобна среща на върха бе във Виена през май 2006 година. Сега основните въпроси межди Европейския съюз и Латинска Америка са свързани с търговската политика, каза за Дарик в навечерието на форума вицепремиерът и министър на външните работи.

„Целта на българското участие е да възстановим активността си в отношенията си с латиноамериканските страни. Ще напомня, че преди две години имаше посещение на президента в няколко латиноамерикански страни. Вече България е страна член на Европейския съюз, допълнително се увеличават темите, по които в двустранен план бихме могли да говорим. Тази среща Европейски съюз – Латинска Америка от чисто логистична гледна точка е един много удобен повод, от една страна България да заяви активния си интерес и участие в европейската политика по отношение на Латинска Америка, от друга страна да направим редица двустранни срещи с представители на латиноамериканските страни”, коментира Калфин.

В Латинска Америка имаме традиционно много добри икономически партньори, допълни министър Калфин. По предварителна информация президентът Георги Първанов ще направи изказване по време на срещата на върха Европейски съюзЛатинска АмерикаКарибите на тема „Бедност, неравенство и приобщаване” и ще води една от работните групи.