Първанов: България подкрепя европейските перспективи на Молдова
Първанов: България подкрепя европейските перспективи на Молдова / снимкa: DarikNews

България подкрепя европейските перспективи на Молдова и ще съдейства всячески за европейската й интеграция. Това заяви президентът Георги Първанов, който е на държавно посещение в Молдова по покана на молдовския си колега Владимир Воронин. Президентът Първанов бе награден с най-високото молдовско отличие „Орден на Републиката” и  му бе присъдена почетната титла „Доктор Хонорис кауза” на Академията на науките на Молдова, а Владимир Воронин бе отличен с Орден „Стара планина” с лента. Първанов откри български културно-информационен център в Славянския университет в Кишинев, където учат 300 българи. Той дари на университета икона на „Св. Св. Кирил и Методий”, два лаптопа и проектор, както и книги.

 

Воронин поиска подкрепата на България по 4 въпроса, свързани с мандата на преговори на Молдова с Европейския съюз: признаване на европейската перспектива на Молдова; подписване на споразумение с ЕС за статут на асоциирано членство и либерализиран визов режим; сътрудничество в секторни области и преговори за споразумение за свободна търговия с ЕС. Президентът Първанов заяви, че България споделя позитивната оценка на европейските институции за реалния напредък на Молдова: „Ще съдействаме, както досега, всячески, за постигане на европейската интеграция на Молдова. България подкрепя идеята за един по-либерален визов режим”, каза още Първанов.

 

Двамата държавни глави посочиха, че съществуват сериозни резерви в икономическата област и търговския обмен между двете страни, който през 2008 г. е 67 млн. долара, и подчертаха необходимостта от сътрудничество в енергетиката и в частност в газовия сектор: „Трябва да се актуализират правилата на общуването между страните доставчици, транзитиращите и страните, които посребряват природен газ в Европа”.        

 

Първанов съобщи, че България ще продължи да търси допълнителни възможности за облекчаване на визовия режим за молдовски граждани и поясни, че 44% от издадените в последните месеци визи за тях са безплатни.