Първа среща между папата и саудитския крал Абдула
Първа среща между папата и саудитския крал Абдула / снимка: BGNES

Папа Бенедикт XVI и кралят на Саудитска Арабия Абдула имаха тридесет минутна среща на четири очи във Ватикана. Това е първата среща в историята между главата на католическата църква и уахабитския монарх, пазител на свещените за исляма места.

Саудитският монарх, който носеше традиционно облекло в синьо, бяло и златисто, пристигна във Ватикана, придружен от 12 души и беше сърдечно посрещнат от папата. Не беше съобщена информация за темите на разговора им. Папата подари на крал Абдула гравюра от XVI век, изобразяваща Ватикана, както и отличителни знаци от своя понтификат.

От своя страна крал Абдула подари на папата малка скулптура от злато и сребро, цвете от палмово дърво и голяма златна сабя, обсипана със скъпоценни камъни. След това Крал Абдула разговаря с държавния секретар на Ватикана, кардинал Бертоне.

Саудитска Арабия и Светият престол не поддържат дипломатически отношения, припомня БГНЕС. Срещата между папата и саудитския монарх идва в момент на подобряване на отношенията между Ватикана и мюсюлманския свят, след кризата от септември 2006 г., когато папа Бенедикт XVI в своята „реч от Регенсбург“ постави знак за равенство между исляма и насилието.