Първа спокойна нощ в Гори
Първа спокойна нощ в Гори / снимка: БГНЕС

Изминалата нощ в грузинския град Гори бе първата спокойна нощ напоследък, каза секретарят на Съвета за сигурност на Грузия Каха Ломая, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

В разговор с журналисти на един от входовете към града той съобщи, че през изминалата нощ той и губернаторът на областта Шида Картли (Гори е неин административен център) са минали по улиците на града и лично са се убедили, че в града е спокойно. По думите на Ломая все още има проблеми с осигуряването на храни, вода и лекарства. Днес в Гори е пристигнала грузинска хуманитарна помощ. През деня се очакват още две колони с хуманитарна помощ.

Ломая отбеляза, че Гори продължава да е под контрола на подразделения на руските въоръжени сили.

Гори се намира на 65 км западно от Тбилиси и на 25 км южно от Цхинвали. Опасявайки се от бомбардировки и военни действия, между 7 и 12 август града напуснаха над 50 хиляди от общо 70-хилядното му население.

Междувременно международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" съобщи, че разполага с доказателства, че загиналият в Грузия холандски оператор от телевизия РТЛ Стан Сториманс е бил убит от руска касетъчна бомба, предаде ДПА.

Сториманс бе убит на 12 август в грузинския град Гори, докато отразяваше конфликта между Грузия и Русия заради Южна Осетия.

Други двама журналисти - холандецът Йерун Акерманс и израелецът Задок Йехезкели бяха ранени при същото нападение, съобщава БТА.

Правозащитната организация заяви, че нейни представители са разговаряли с няколко очевидци и че разполага със снимков и видеоматериал от бомбардировката, при която загинаха общо седем души.

През май над 100 държави забраниха употребата на касетъчни бомби с конвенция, сключена в Ирландия.

Съпругата на грузинския президент Михаил Саакашвили, която е холандка, изпрати съболезнования за смъртта на холандския оператор чрез холандската информационна агенция АНП.