Пьотеринг: Потресен съм от решението на съда в Либия
Пьотеринг: Потресен съм от решението на съда в Либия / netinfo

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг заяви, че е дълбоко потресен от решението на либийския Върховен касационен съд да потвърди смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Върховният съд на Либия потвърди смъртните присъди напетте българските медицински сестри и палестинския лекар, задържани в Либия от февруари 1999 г. и обвинени в умишлено заразяване на стотици либийски деца със СПИН, заяви Пьотеринг.

В изявлението си Ханс-Герт Пьотеринг заявява: „Дълбоко съм притеснен от тази новина, която е тъжна за всички, най-вече, разбира се, за сестрите и доктора, както и за техните приятели и роднини. Срещнах се със семействата им през април и искам да им кажа, че ние ги подкрепяме и сме солидарни с тях в този труден момент. Също така искам да им предам послание на надежда: това не е краят на процедурата. Случаят сега ще бъде разгледан от Висшия съдебен съвет на Либия. Вярваме, че либийските власти ще предприемат необходимите мерки да преразгледат и отменят смъртната присъди и това ще доведе до бързото решение на случая.

Отново потвърждаваме фундаменталното си противопоставяне на смъртната присъда, която е в разрез с човешкото достойнство и изразяваме солидарността си с жертвите на епидемията от СПИН в болницата в Бенгази."

В заключение председателят на Европейския парламент призова либийските власти да освободят петте българки и палестинския доктор.