Пьотеринг поиска отстраняването на Димитър Стоянов
Пьотеринг поиска отстраняването на Димитър Стоянов / netinfo

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Ханс-Герт Пьотеринг поиска наблюдателят ни в Европейския парламент Димитър Стоянов да бъде отстранен от българската делегация заради предизвикания от него вчера скандал, предаде Франс прес.

В електронно писмо, изпратено до парламентаристите в Страсбург, Стоянов протестира срещу факта, че унгарската евродепутатка от ромски произход Ливия Ярока е номинирана за титлата "Парламентарист на 2006 година", присъждана в Брюксел от списанието на парламента.

"В моята страна има десетки хиляди цигански момичета, които са по-красиви от уважаемата. Най-добрите от тях са скъпи, струват до 5000 евро парчето!", пише наблюдателят, който е и депутат от партия "Атака" в българския парламент. Писмото му е насочено и срещу организациите, защитаващи правата на ромите.

Ливия Ярока бе избрана за евродепутат от ЕНП през май 2004 г. Тя е първата жена от ромски произход, влязла в Европарламента, и представлява между 10 и 15 милиона роми, живеещи в Европа.

Димитър Стоянов е един от 18-те български наблюдатели, които вече една година присъстват в европейската институция предвид очакваното приемане на България в ЕС на 1 януари 2007 г., отбелязва АФП.