Руският президент Владимир Путин каза днес, че САЩ и техните съюзници игнорират основните руски искания в сферата на сигурността, предаде Ройтерс.

"Анализираме писмените отговори, получени от САЩ и НАТО. Но вече е ясно, че принципните опасения на Русия са игнорирани", каза руският президент на пресконференция след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан.

Антъни Блинкън призова за незабавно изтегляне на руските войски от украинската граница


Путин каза, че отказът на САЩ и техните съюзници да се съобразят с руските искания нарушава задълженията им към неделимостта на сигурността в Европа, поети в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Той посочи, че макар западните съюзници да подчертават принципа, че всяка страна е свободна да избира съюзите, в които членува, те пренебрегват принципа на "неделимостта на сигурността", залегнал в документи на ОССЕ.

Това, по думите на Путин, означава, че укрепването на сигурността на дадена държава не трябва да е за сметка на други.

"Ясно е, че САЩ и техните съюзници от НАТО пренебрегнаха основните искания на Русия в областта на сигурността", каза руският президент.

По думите на Путин, ракетните установки в Румъния и Полша са заплаха за Русия. Той допълни, че САЩ искат да възпират Русия, като използват за това Украйна, поради което евентуалното й приемане в НАТО би подкопало сигурността на Русия.

Посланикът на Русия у нас: Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката

На пресконференцията Путин повдигна въпроса за възможността за война между Русия и НАТО, ако Украйна се присъедини към алианса и се опита да си върне Крим със сила.

"Нека си представим, че Украйна е член на НАТО и започне подобна военна операция. Трябва ли да влезем във война с НАТО? Някой замисля ли се е за това? Очевидно не", каза руският президент.

"Трябва да бъдат намерени начини да бъде гарантирана сигурността на всички", каза Путин и изрази надежда диалогът за Украйна да продължи.
БТА