Владимир Путин
Владимир Путин / Gulliver/Getty Images
Президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонни разговори с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. По време на разговорите с тях руският лидер им е събщил, че „в скоро време възнамерява да подпише“ указ за признаването на Донецката и Луганската народни републики, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Отбелязва се, че Путин е информирал лидерите на Франция и Германия за резултатите от разширеното заседание на Съвета за сигурност на Русия, на което е обсъдена текущата ситуация около Донбас в контекста на поставения от Държавната дума въпрос за признаване независимостта на двете самообявили се републики. В понеделник постъпи обръщение от ръководителите на ДНР и ЛНР за признаване на техния суверенитет във връзка с военната агресия на украинските власти, масирания обстрел на територията на Донбас, в резултат на което страда цивилното население.

„Имайки предвид всичко това, президентът на Русия заяви, че възнамерява в скоро време да подпише съответния указ“, се казва в съобщението.
 
БГНЕС