Путин уволнил Литвиненко заради лошия му характер
Путин уволнил Литвиненко заради лошия му характер / netinfo

Бившият руски агент Александър Литвиненко бил уволнен от руските служби за сигурност заради лошия си характер, когато те били ръководени от настоящия президент на Русия Владимир Путин. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Иванов, цитиран от Ройтерс.

Според Иванов Литвиненко никога не е имал достъп до важна информация. "Той никога не е бил шпионин и никога не е знаел нещо наистина важно, за да го съобщи на чуждестранни разузнавателни служби. Когато Путин уволни Литвиненко, той знаеше, че има доста данни, че Литвиненко е нарушил закона", каза Сергей Иванов.

Владимир Путин бе начело на Федералната служба за сигурност (ФСС) между юли 1998 г. и август 1999 година. Иванов бе негов заместник във ФСС, след като 25 години бе работил в руското разузнаване. Путин го назначи за министър на отбраната през 2001 година, припомня Ройтерс.

Според бившия агент на КГБ Юрий Швец, той и Литвиненко са работили съвместно по предоставянето на поверителна информация на международни компании преди те да решат да инвестират в Русия.

Швец твърди, че неговият приятел Литвиненко бил отровен, след като информация за подготвено от него досие, съдържащо компрометиращи материали и предадено сега на Скотланд ярд, изтекла и станала известна на неназовано лице в Москва.