Турция ще съжалява "многократно" за това, че е свалила руски бомбардировач близо до сирийско-турската граница, заяви руският президент Владимир Путин, като добави, че Москва няма да игнорира "подпомагането на терористи" от Анкара, предаде Ройтерс.

В забележка, ясно насочена към Запада, Путин изтъкна, че страните "не трябва да прилагат двойни стандарти за тероризма" или да използват терористични групи за собствените си нужди.

Путин: Само Аллах знае защо Турция свали руския самолет

Руският президент обвини Анкара в подкрепа на терористи, но смята турския народ за приятелски, посочва ТАСС.

Ние знаем кой в Турция си пълни джоба и позволява на терористите да извличат печалба, каза руският президент в годишното си послание към Федералното събрание.

Путин: Турция може да е свалила Су-24, за да опази доставките на петрол от ИД

Но турският народ е добър, трудолюбив и талантлив. В Турция ние имаме много отдавнашни и надеждни приятели. И ще подчертая, че ние не поставяме знак за равенство между тях и тази част от днешната управляваща върхушка, която носи пряка отговорност за гибелта на наши военнослужещи в Сирия, посочи руският президент.

Единен фронт срещу тероризма

Путин изрази увереност, че е невъзможно силите на една-единствена страна да победят международния тероризъм, предаде ТАСС. Той посочи, че ситуацията се усложнява от постоянната финансова подкрепа, която получават терористите.

Заплахата на тероризма нараства. Все още не е решен проблемът в Афганистан. Ситуацията в тази страна е тревожна и не вдъхва оптимизъм. А неотдавна устойчиви и между другото доста благополучни страни от Близкия изток и Северна Африка - Ирак, Либия и Сирия - се превърнаха в зона на хаос и на анархия, от които идва заплахата за целия свят, каза руският президент.

Руският президент подчерта, че е необходим единен международен фронт в борбата с тероризма. Трябва да забравим за всички спорове и разногласия и да създадем един мощен юмрук, един общ антитерористичен фронт, който да действа на основата на международното право и под егидата на ООН, призова той.

Путин каза, че онези, които са забъркали кашата в Близкия изток, са открили пътя за терористите. Както е известно, "някои искаха да сменят неугодни за тях режими и грубо да наложат своите правила", отбеляза руският президент.

В резултат на това какво стана? Забъркаха каша, разрушиха държавността, насъскаха хората едни срещу други, а после просто, както се казва у нас в Русия, си измиха ръцете и проправиха пътя за радикалите, екстремистите и терористите, констатира Путин.

Руският опит с нови оръжия в Сирия ще бъде използван за усъвършенстване на въоръженията

Руският опит от употребата на нови оръжия в Сирия ще бъде обобщен и използван за усъвършенстване на въоръженията, заяви още Путин.

Сирия стана изпитателен полигон за руското оръжие

Армията и флотът на Русия убедително демонстрираха своята боеспособност, нарасналите си възможности. Модерните руски оръжия действат ефикасно, а безценната практика от употребата им в бойни условия се обобщава и ще се използва за по-нататъшно усъвършенстване на военната ни техника и въоръженията, каза руският държавен глава.

Путин благодари на инженерите, работниците и целия персонал на предприятията от отбранителната промишленост на Русия.

Минута мълчание в памет на руските военнослужещи, загинали в Сирия

Президентът на Русия започна годишното си послание към Федералното събрание, като обяви едноминутно мълчание в памет на руските военнослужещи, загинали в Сирия, предаде ТАСС от Големия кремълски дворец.

Пилотът на сваления от Турция Су-24 получи званието Герой на Русия

Путин специално отбеляза присъствието на съпругите на двамата руски войници, загинали при инцидента с бомбардировача, свален на 24 ноември от турската авиация - според Турция поради нарушение на границата й със Сирия. Руското министерство на отбраната твърди, че Су-24М е летял над Сирия, а границата е била премината от турския самолет, стрелял по него.

И Москва, и Анкара лъжат за сваления руски самолет?

Путин нарече атаката на турските ВВС срещу самолета, който участвал в антитерористичната операция в Сирия и не представлявал заплаха за Турция, "удар в гърба" на Русия, припомня ТАСС.

Източник: БТА