Путин ще деблокира Стабилизационния фонд
Путин ще деблокира Стабилизационния фонд / снимка: БГНЕС
Руският президент Владимир Путин съобщи, че ще деблокира Стабилизационния фонд, в който са събрани десетки милиарди долари, получени от приходите от петрол, за да финансира проекти в социалната област в трите месеца до президентските избори на 2 март 2008 г.

„Не можем повече да позволим народът да бъде ограбван“, заяви той на среща с икономисти. Част от парите във Фонда са осигурени от приходите от износ на петрол, които са се повишили заради покачването на цената на синьото гориво в целия свят, информира БГНЕС.

По данни на министерството на финансите към ноември във фонда са събрани 144,43 милиарда долара. Създаването на фонда беше приветствано от Международния валутен фонд (МВФ).

Но съществуването на тези „замразени“ пари породи дебати в руското общество. Стабилизационният фонд, спестяванията в който към 1 януари 2008 г. трябва да достигнат 158 милиарда долара, според министъра на финансите Алексей Кудрин, от февруари догодина ще бъде разделен на Резервен фонд, средствата в който трябва да достигнат 10% от БВП на Русия, и Фонд за национално благоденствие, чиято цел ще бъде да предпазва икономиката на страната от евентуално рязко намаляване на цената на петрола.